zaterdag 25 april 2009



Nieuwe juwelen uit fimo en koperdraad. Uiteraard zelf gemaakt. Het Turquoise is een beetje gemarmerd maar de foto geeft dit niet goed aan.
Ik vindt de "8" ketting bijzonder geslaagd.

zondag 19 april 2009

1984 Mode van toen

Probeer het maar eens: U gaat op Flickr en tipt uw geboortejaar in, daarna doet U hetzelfde met google pictures. Maak daar een selectie van. Ik heb links met de fotos gemaakt klik er gerust op (vooral voor de Eurovision en Vogue zijn er veel meer fotos).


zaterdag 18 april 2009

Vegetal City

Luc Schuiten is een Belgische architect. Hij denkt na over nieuwe steden, huizen in een evenwichtige relatie met de natuur. Hij wil nieuwe technieken en materialen vinden om zijn droomwereld waar te maken. Zijn ideeën zijn heel divers : bioklimatische huizen, habitarbre (wat in het Nederlands zoiets als woonbomen zou geven). Wat is een habitarbre? Om dit uitteleggen is het gemakkelijker om het aanvang van zijn reflexie te geven. Ten eerste, waarom een boom in rechte planken snijden en deze dan bewerken om er een mooie boog in te houwen? Zo is er veel te veel materiaalverlies. Waarom kunnen we niet de natuurlijke buiging van de boom gebruiken? En daarna dacht hij: Waarom moeten wij die boom doden? We kunnen hem toch laten groeien zoals we dat willen. Een levende boom zou bladeren in de zomer hebben om ons van de zon afteschutten en in de winter, zouden die eraf vallen, om het licht doortelaten. Dit is het concept van het "Habitarbre".
Zijn projecten zijn wat utopisch. Hij denkt over zéér lang termijn na (honderden jaren of zelfs meer). Maar hij heeft ook een meer pragmatische aanpak wanneer hij op zoek gaat voor middelen om zijn droom waar te maken. Laat ons niet vergeten dat hij architect is. Hij werkt tevens met biologistes gespecialiseerd in het biomimétisme (=het natuur nabootsen om nieuwe voorwerpen uittevinden - velcro/scratch- of te verbeteren - de "neus" van de japanse TGV werd aangepast naar de bek van de Ijsvogel).
Wat ik graag heb is dat hij een optimistisch zicht geeft van de toekomst. Het is ook veel motiverend om iets aan ons omgeving te doen met een positief voorbeeld.
Het zit zo een beetje in de familie want zijn vader was al architect en zijn broer is François Schuiten, striptekenaar.
U kan zijn werk bekijken op de tentoonstelling aan de KMKG (Koninklijk Musea voor Kunst en Geschiedenis in het Jubelpark in Brussel) tot 30 augustus 2009. Klik hier voor meer informatie.



zondag 5 april 2009




"Sex appeal is fifty percent what you've got and fifly percent what people think you've got"
Sofia Loren


Italiaanse glamour

Italië is beroemd voor vele zaken: haar oudheid, haar schilders en beeldhouwers, haar keuken, haar wijnen en ijsjes (Gellati),... maar vooral voor haar glamour. Ja dit is het land van grote verfijning in mode, design en sexy maar nooit vulgaire actrices. Het woord sexy is te zacht, passie is een better woord.
Wat better om dit aantetonen dan fotos van Monica Bellucci, Sofia Loren, Claudia Cardinale, Ornella Mutti, ... Minder glamoureus maar altijd heel elegant, Carla Bruni (ik heb haar erbij gestoken omdat ik me afvroeg hoe verder te gaan zonder Sofia Loren's troeven ;-))






































































De reclames zijn ook niet mis : sommige van Dolce & Gabbana heb ik graag (die die niet op een collectieve verkrachting lijken), Martini (er zijn er veel te veel om ze allemaal hier te zetten), Nespresso (ok George - Clooney- is amerikaan maar hij leeft in Italië), de vespas, de mode moet men ook niet vergeten (Valentino, Armani, Versace, Gucci,... er zijn er zoveel).


















Kwa films is het ook niet mis: la Dolce Vita van Frederico Fellini (met Marcello Mastroianni, Anouk Aimée, Anita Ekberg) is fantastisch, The Godfather (aka Il Padrino) voor de amerikaanse italianen, en veel anderen. Er is iet fataals, dodelijk in deze glamour, de felle zon, de tijd die langzaam voortgaat, ... Ik hoop alvast dat dit U zin gegeven heeft voor de vakanties.

vrijdag 3 april 2009

Victoriaanse mode

Dit is victoriaanse mode. Ik heb ooit een paar modetijdschriften uit de jaren 1870-80 gekregen (jammer genoeg zonder de patronen ;-( ).
Hier is de badpakken mode: bovenaan in het midden : een badmuts, dan een badhemd, een badpak en en badmantel. Alles is verhullend om foute ideeën te mijden.




















En hier, kleding voor binnen voor vrouwen en kinderen:
Praktisch is anders. Persoonlijk vind ik de 'tournure' heel grappig. Hoe moest ze daarmee zitten?

Badpakken van vroeger

Als voorsmaakje van de zomer, een evolutie van de badpakken.
Aan de einde van de 19de eeuw, waren deftige kleren nodezakelijk aan het strand. Tot dan waren mannen en vrouwen strikt gescheiden voor het baden (openbare baden in de stad) want men zwemde namelijk naakt (vooral bij de heren). Wegens het invoer van mixiteit bij het baden werd verhullende kledij een noodzaark.
De stranden werden toen meestal gebruikt voor curative doeleinden voor de goede lucht. Sport was nog niet in de mode. Kleren moesten elegant zijn en een hoed en parasol mochten zeker niet ontbreken. Een bruine teint was uit de boze! Nu ik dit beeld zie kan ik me voorstellen waarom mijn overgrootmoeden het strand haatte! Beeld u dat in met een korset en zand in de kousen rondlopen.
Daarna werden er nieuwe kleren voor de sport ontworpen. Dit is vergelijkbaar met ets uit de jaren 1880. Maar de meeste mensen (die niet zo rijk waren) hadden hun gebruikelijke kleren aan.
Met strandkabines werd het mogelijk om zich discreet te kunnen omkleden. Ze werden in de zee (of naast de zee) geplaast om te voorkomen dat men een te lange afstand in badpak zou moeten afleggen.

Andere tijden, andere zeden. Dit is een foto van circa 1925. De kledij is minder dekkend, meer sexy. Dit viel helemaal niet in de smaak van de autoriteiten ;-)

Enkele postkaarten van de badplaatsen Heist-aan-Zee en Duinbergen in België. Gevonden op de site Zwinstreekmuseum.



Kinderen in Duinbergen circa 1905-1915

Dezelde periode en plaats, enkele criquetspeelsters.



Duinbergen: villas en vakantiegangers.












Duinbergen wandelaarsters in de jaren 1920.