zondag 22 februari 2009

Feel like a Women : wear a dress (Diane von Furstenberg)

Laten we het over een buitengewone vrouw hebben die niet alleen elegant maar ook een echte zakenvrouw is. Diane von Furstenberg werd als Diane Halfin in 1946 in Brussel geboren. Ze had gewoon van een prinselijk huwelijk kunnen profiteren met een leven gevuld met reizen en feesten. Maar, het was voor haar belangrijk om haar eigen ding te hebben. In de jaren 1970 wou ze al een onafhankelijke vouw zijn. Daarom ging ze de modewereld in. In 1972, ontwerpte ze de eerste versie van haar "wrap dress", haar meest befaamd item. Alles ging heel snel want in 1976 had ze er al miljoenen van verkocht. Ze was een echte ster en icoon van de decenia. De jaren tachtig waren andere koek, ze werd als has-been beschouwd. De tijdperk van de jurk die gemakkelijk om aan te doen is (en ook om uittedoen ;-) was over. De vrouwen gingen de harde werkwereld (en mannenwereld) tegemoet. Ze hadden een harnas nodig om de crisis tegentegaan. Vandaar het belang van stricte mantelpakjes met brede schouders (kijk maar naar fotos van Margareth Tatcher).
In 1997 keerde ze terug in de modewereld nadat ze haar dochter en een paar vrienden met vintage wrapdresses gezien had. Ze kreeg in 2005 een award voor haar carriere van de Council of Fashion Designers of America (CFDA) en, in 2006, werd ze het hoofd van deze vereeniging.



Tussen al haar creaties blijft de wrap-dress in elk hoofd rondhangen. Deze jurk heeft ze voor actieve en onafhankelijke vrouwen ontworpen: men moet ze niet strijken (perfect voor op reis), ze past iedereen (ook de zwangere vrouwen!), is simpel en past voor elke gelegenheid. Diane tekent vaak zelf de motieven die ze gebruikt op basis van fotos uit de natuur.
Haar grote voorbeeld in het leven is haar moeder (overlevende uit de concentratiekampen) vooral voor haar sterkte en haar positieve kijk op het leven.
Wanneer men haar vraagt of ze haar stijl als een professionele troef ziet, antwoordt ze ja. Maar, zegt ze, het heeft niet enkel met het uiterlijk te maken maar ook met de karakter, de manier waarop men zich voorstelt, de eerlijkheid, de stem, de manier van spreken, de manier van schrijven,... Stijl is dat allemaal.
Als stijlicoon noemt ze Marlene Dietrich, Sarah Bernhardt, Jackie Kennedy, Moeder Theresa en Angelina Jolie (Moeder Theresa als stijlicoon ???). Ze zegt dat ze deze personen graag ziet voor hun stijl en hun innerlijke schoonheid.

Hier is haar collectie van Lente 2009 (er zijn nog andere videos te zien).


Haar site site: http://www.dvf.com/dvf/
Artikels over haar:
Wikipédia (in het engels)
Designer Diane von Furstenberg still relevant after three decades (Miami Herald 28 januari 2009).
Wrap superstar: Designer Diane von Furstenberg tells her story (The Independant 27 maart2008)
Diane von Furstenberg on wrap dresses and the joy of aging gracefully (The Huffington Post 16 januari 2008)
Diane von Furstenberg Campagne 2008: (Tendances de Mode 19 december 2007)
Q&A with Diane von Furstenberg (The Boston Globe 6 augustus 2006)
Diane von Furstenberg is terug op haar troon (Elsevier, 20 februari 2007)
von Furstenberg store in Antwerpen
von Furstenberg de winkel in Brussel : in de Louisawijk ;-)
De Wrap-bag (Lente 2008):

Geen opmerkingen:

Een reactie posten