zondag 15 februari 2009

Neoclassieke mode: "tunique à la grecque"

De modieuse dames hadden de ingewikkelde kleding uit de vorige periode weggestemd. "Robes à panier" (met een armatuur erin) en korsetten waren voor en tijd vergeten. De jurken werden simpele witte gewaden uit fijne stoffen. Ze waren zelfs een beetje doorzichtig. Consul Napoleon Bonaparte was niet zo onder de indruk van deze mode (hij heeft de "code civil" ook niet voor niks geschreven!). Hij vond het nogal ongepast. Naar het schijn, zou hij eens alle haarden en vuren doen doven en alle vensters opgedaan. Hij zij dan " Als de Dames het zo warm hebben dan moeten we ze helpen!". Daarna ging de mode er wat braver aan toe!
De groote inspiratiebron was de Oudheid en de Romeinse tunica met stola. Zie de link: "Pour des informations sur la mode de l'Antiquité" om een paar voorbeelden te zien. Hierboven staat een foto van een beeld van Juno uit de Romeinse tijd. Haar tiara is vergelijkbaar met een van Josephine de Bauharnais.
Sommige vrouwen zouden hun kleed gedragen hebben toen het nog vochtig was om hun troeven better tot hun recht te laten komen. Het nummer van sterfgevallen door pneumonia is toen fel gestegen. Over fashionvictims gesproken!
Het belangreikste accessoire was de sjaal of nog better een Pashimina. Echte Pashiminas waren zeer zeldzaam en erg duur. De kleuren en de borduren op de sjalen waren in contrast met de lichte kleden. De schoonhede uit deze tijd werden les Merveilleuses genoemd (de wonderbaren). Men moet het zonder "r" uitspreken want het nabootsen van het Creools accent was zeer in trek.
Griekse en Romeinse motieven waren zeer hip en bevinden zich overal: op de kleren, sjaals, meubels, architectuur,...



Bronnen:
Musée des Arts Décoratifs de Paris: voor juwelen uit begin 19de eeuw.
Lamesure.fr: in het Frans maar met heel veel informatie uit deze tijd.
Pour des informations sur la mode romaine sous l'Antiquité: Mode uit de Romeinse Oudheid
Informations sur le Néoclassisme en général: Informatie of Neoclassisme (ook in het Frans).



Geen opmerkingen:

Een reactie posten