zaterdag 18 april 2009

Vegetal City

Luc Schuiten is een Belgische architect. Hij denkt na over nieuwe steden, huizen in een evenwichtige relatie met de natuur. Hij wil nieuwe technieken en materialen vinden om zijn droomwereld waar te maken. Zijn ideeën zijn heel divers : bioklimatische huizen, habitarbre (wat in het Nederlands zoiets als woonbomen zou geven). Wat is een habitarbre? Om dit uitteleggen is het gemakkelijker om het aanvang van zijn reflexie te geven. Ten eerste, waarom een boom in rechte planken snijden en deze dan bewerken om er een mooie boog in te houwen? Zo is er veel te veel materiaalverlies. Waarom kunnen we niet de natuurlijke buiging van de boom gebruiken? En daarna dacht hij: Waarom moeten wij die boom doden? We kunnen hem toch laten groeien zoals we dat willen. Een levende boom zou bladeren in de zomer hebben om ons van de zon afteschutten en in de winter, zouden die eraf vallen, om het licht doortelaten. Dit is het concept van het "Habitarbre".
Zijn projecten zijn wat utopisch. Hij denkt over zéér lang termijn na (honderden jaren of zelfs meer). Maar hij heeft ook een meer pragmatische aanpak wanneer hij op zoek gaat voor middelen om zijn droom waar te maken. Laat ons niet vergeten dat hij architect is. Hij werkt tevens met biologistes gespecialiseerd in het biomimétisme (=het natuur nabootsen om nieuwe voorwerpen uittevinden - velcro/scratch- of te verbeteren - de "neus" van de japanse TGV werd aangepast naar de bek van de Ijsvogel).
Wat ik graag heb is dat hij een optimistisch zicht geeft van de toekomst. Het is ook veel motiverend om iets aan ons omgeving te doen met een positief voorbeeld.
Het zit zo een beetje in de familie want zijn vader was al architect en zijn broer is François Schuiten, striptekenaar.
U kan zijn werk bekijken op de tentoonstelling aan de KMKG (Koninklijk Musea voor Kunst en Geschiedenis in het Jubelpark in Brussel) tot 30 augustus 2009. Klik hier voor meer informatie.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten